Draai je mobiel

Mythe ontrafeld, klinknageltheorie de prullenbak in

Keepers staan weleens ‘aan de grond genageld’. Dat wil ook het Engelse gezegd ‘nailed to the ground’ ons doen geloven. Je kunt op maandag geen sportkatern openslaan of er staat wel ergens een keeper aan de grond genageld.

Maar onderzoek schetst een heel ander beeld: echt aan de grond genageld staan komt op de velden niet voor, blijkt uit een recente gegevens van de Universiteit Wageningen.

Als keepers ‘op het verkeerde been staan’, of ‘(als) aan de grond genageld staan’, bevinden ze zich in wat onderzoekers een ‘zelfversterkende evenwichtstoestand’ noemen. In deze toestand kunnen voetballers (ook veldspelers) zelfs op hun goede been, op het verkeerde been staan. Van daadwerkelijk ’vastgeklonken’ staan is daarbij geen sprake.

Lees verder:

Bij het daadwerkelijke klinken wordt het uiteinde van de klinknagelsteel met een hamer plat geslagen, de andere kant wordt hierbij tegengehouden. De geklonken kop wordt nabewerkt met een snapper, waardoor een fraaie gladde sluitkop ontstaat. Bij het verzonken klinken, wordt het gesoevereinde gat geheel gevuld met het materiaal van de gestuikte klinknagel, dit geeft extra houvast. Grote klinknagels worden eerst gloeiend heet gestookt. Tijdens het slaan wordt de klinknagel dikker en korter, waardoor deze zich in het gat vastzet. Tijdens het verder afkoelen krimpt de klinknagel en trekt de delen nog strakker tegen elkaar.

card shop whatsapp instagram twitter facebook arrow-right arrow-left share